Zomereenzaamheid

ZomereenzaamheidVan mensen ouder dan 65 jaar gaat 40% niet op vakantie. De eigen gezondheid of van die van de partner laat het niet toe of er is te weinig geld. Ook is vakantie voor alleenstaanden niet vanzelfsprekend.
In deze situaties is het netwerk vaak al klein en dan trekken in de zomermaanden ook nog mensen uit de directe omgeving weg. Het maakt mensen misschien nog eenzamer dan ze al zijn.


Eenzaamheid is niet iets dat je kunt oplossen, maar wat kunnen  kerken doen om eenzaamheid te verminderen?

Sommige gemeenten organiseren zomerprogramma’s: filmmiddagen met nagesprek, samen poëzie lezen, lezingen, muziekmiddagen, een openluchtconcert, high tea of een maaltijd, een dagje uit,
ouderen vertellen hun levensverhaal aan jongeren, of jong en oud gaan samen op pad.

Andere gemeenten zetten voor de zomer een hele grote kop en schotel klaar. Hierin worden adressen verzameld van mensen die gedurende zomer bezocht kunnen worden. Gemeenteleden pakken daar één of twee adressen uit. Als gemeente wordt zo omgezien naar ouderen in de zomer.

Tips:
*Begin bijtijds met het organiseren van zomeractiviteiten.

*Bereid deze samen met  ouderen voor in plaats van voor ouderen activiteiten te bedenken. Daardoor  sluit de activiteit beter aan bij hun behoefte. Zij leveren zo een eigen bijdrage door hun talent of kennis beschikbaar te stellen. Samen voorbereiden geeft ook voorpret.

*Kijk of andere kerken, welzijnswerk, zorginstellingen  ook zomeractiviteiten organiseren. Werk samen en maak gezamenlijk een folder. Verspreid de folder breed.

*Ga na of u subsidie van de lokale gemeente kunt krijgen.

*Houd in het activiteitenprogramma rekening met de behoefte van mensen aan allerlei vormen van contact. Het maakt mensen minder eenzaam:  samen gezellige dingen doen, deelnemen aan een groepsactiviteit of aanspraak hebben (erbij horen), een goed gesprek, vertellen van een persoonlijk verhaal (intimiteit), van betekenis willen zijn voor anderen, kunnen zorgen voor, iets kunnen geven (nodig zijn), werkelijk belangstelling hebben voor hen en laten merken dat zij de moeite waard zijn (bevestiging van de persoon).

Een goede zomer!

Lydia Roosendaal, gemeenteadviseur Protestantse Kerk.