Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

apr
24
di
Wat maakt het leven de moeite waard? @ Paushuize
apr 24 om 13:00 – 17:00

Veel ouderen met ernstige fysieke beperkingen of dementie ervaren hun leven nog steeds als waardevol. Waar zit hem dat in? Volgens geestelijk verzorger Peterjan van der Wal is het vooral belangrijk dat zij zich verbonden voelen met de mensen om hen heen. In deze relaties spelen wederkerigheid en gelijkwaardigheid een belangrijke rol.
Naar aanleiding van de promotie van Van der Wal organiseert het Jo Visserfonds hierover een symposium, met medewerking van Peterjan van der Wal, Joris Slaets, Anne-Mei The en Annemarieke van der Woude.
Deelname is gratis en inclusief een exemplaar van het proefschrift van Van der Wal.

Meer informatie en aanmelden voor dit symposium.

Meer informatie over het boek Wat maakt het leven de moeite waard? Ouderen aan het woord die permanent van intensieve zorg afhankelijk zijn.

 

mei
26
za
Landelijke Pastorale Dag @ Windesheim
mei 26 hele dag

Een dag voor iedereen die in de plaatselijke kerk een rol vervult in het pastoraat, zoals ouderlingen, pastoraal medewerkers, bezoekmedewerkers, predikanten en kerkelijk werkers.

Thema:‘Een goed gesprek’.
In de kerk voeren we gesprekken over van alles en nog wat. Wanneer zeggen we dat het een goed gesprek was? Dan gaat het in ieder geval om een echte ontmoeting, met tijd en aandacht. In het pastoraat zoeken we zulke gesprekken. Over wat mensen bezighoudt, hoe ze in het leven staan, wat hen raakt, wat ze geloven en hopen. De landelijke pastorale dag helpt de ‘goede gesprekken’ te verkennen.

Sprekers zijn geestelijk verzorger Margriet van der Kooi, en predikant en coach voor mensen met levensvragen Claartje Kruijff, tevens theoloog des vaderlands. Zij deden veel ervaring op in het voeren van ‘goede gesprekken’. Daarnaast is een ruim aanbod van workshops in drie rondes.

De kosten voor de dag zijn € 30,00 (inclusief lunch en koffie/thee). Aanmelden vóór 1 mei betekent € 2,50 korting.

Meer informatie en aanmelden

mei
30
wo
Introductiecursus Contextueel Pastoraat @ Dominicanenklooster
mei 30 om 10:30 – jun 1 om 16:00

De cursus heeft een inleidend karakter en werkt aan praktische basisvaardigheden die direct bruikbaar zijn in de praktijk van pastoraat en geestelijke verzorging. In deze eerste kennismaking met de contextuele benadering in het pastoraat staat het begrip loyaliteit als kracht van verbinding centraal.  De driedaagse wordt begeleid door de opleiders Annette Melzer en Kees Bregman. Er is plaats voor minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers. 

De opleiders behandelen de belangrijkste contextuele begrippen en verbinden die met praktijksituaties die door de deelnemers worden ingebracht. Elke deelnemer brengt een kleine casus mee, aan de hand waarvan de contextuele theorie wordt toegelicht.
Op de eerste of tweede dag is er voor ieder gelegenheid de eigen familiegeschiedenis te verkennen, met behulp van een tijdens de cursus te tekenen genogram.

Meer informatie

mei
31
do
Werkdag Spiritualiteit en leiderschap @ Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
mei 31 om 10:00 – 16:30

Op deze werkdag denk je samen met collega-leidinggevende geestelijk verzorgers na over wat het betekent om leiding te geven aan een team.

Meer informatie en aanmelden

jun
8
vr
Geestelijk verzorger als grensganger @ Auditorium van het Museum Catharijneconvent
jun 8 om 13:00 – 17:00

In zorginstellingen zijn ze voortdurend aan de orde: ervaringen die het bestaan op z’n kop zetten. Die dienen zich aan bij zowel cliënten als medewerkers. Geestelijk verzorgers zijn vaak in gesprek over deze ‘grenservaringen’. Ze verkennen de vragen, duiden de ervaringen, corrigeren, verdiepen of verbreden en zoeken naar antwoorden en perspectieven. In het contact hierover putten cliënten en medewerkers uit tal van levensbeschouwelijke, religieuze en spirituele bronnen. Geestelijk verzorgers zijn in die zin ‘grensgangers’ die de levensbeschouwelijke grenzen opzoeken en de interlevensbeschouwelijke dialoog aangaan.

Hoofdspreker is prof. dr. Christa Anbeek (Vrije Universiteit Amsterdam) met een lezing
De interlevensbeschouwelijke dialoog: ontsluiting en duiding van grenservaringen. Een model voor debat over waarden en levensvisies.

In workshops wordt de thematiek scherp gesteld en verdiept in de richting van de praktijk van alledag.

Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders, en Luce/Centrum voor religieuze communicatie, organiseren dit symposium samen.

 

Meer informatie is te vinden op de website van Luce.
Aanmelden kan via deze
link (accreditatie is aangevraagd).