Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

feb
12
ma
Dementie: een pastorale en theologische uitdaging @ Verpleeghuis De Wijngaard
feb 12 om 09:30 – apr 16 om 16:30

Voor predikanten, geestelijk verzorgers en pastoraal werkers

Dementie is ontwrichtend. Het beïnvloedt verregaand hoe iemand in het leven staat en wat nog zin geeft. Dat geldt ook voor naasten van de persoon met dementie: zij kennen hun dierbare soms bijna niet meer terug. Mensen met dementie en hun naasten pastoraal begeleiden is daarom een uitdaging. Deze cursus geeft je de praktische en reflectieve tools om de pastorale en theologische uitdaging die dementie biedt in vreugde en vertrouwen aan te gaan.

Cursus van 6 dagdelen, verdeeld over drie dagen (12 februari, 19 maart en 16 april 2018)

Deze training wordt aangeboden door Permanente Educatie Predikanten (pepredikanten.nl) en De Meij Consultancy (www.demeijconsultancy.nl) in samenwerking met WoonZorgcentra Haaglanden (WZH; www.wzh.nl)

Meer informatie en inschrijven (kan tot 12 januari 2018)

NB Abonnees op PastoraatWijzer-Plus kunnen eenmalig 10% korting krijgen op een cursus of training uit het PEP-aanbod. Dat geldt dus ook voor deze cursus als u niet eerder gebruik gemaakt hebt van de korting. Wilt u gebruik maken van dit voordeel?
Stuur dan een mail naar info@pastoraatwijzer.nl  met als onderwerp ‘korting PEP’, vermeld uw naam en  het mailadres waarmee u inlogt bij PastoraatWijzer, en u ontvangt per mail een kortingscode.

mrt
3
za
Het leiden van uitvaartdiensten door gemeenteleden @ Vredehorst
mrt 3 – mei 26 hele dag

Training van acht dagdelen voor gemeenteleden die onder verantwoordelijkheid van hun kerkenraad uitvaartdiensten willen leiden.
De training is gericht op uitvaartdiensten van zowel mensen die op afstand van kerk en geloof zijn, als ook voor die van gewone gemeenteleden.
Alle aspecten van de uitvaartdienst worden behandeld, vanaf het voorbereidingsgesprek tot en met het leiden van de uitvaartdienst.
Aan het eind van de training hebben de deelnemers het hele proces tot het maken van een uitvaardienst geoefend en doorlopen.

Twee zaterdagen (ochtend en middag): 3 maart en 26 mei.
Plus vier woensdagochtenden: 14 en 28 maart, 11 en 25 april.

Meer Informatie

mrt
12
ma
Cursus: Morele counseling en Moreel Beraad @ Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
mrt 12 – apr 23 hele dag

Deze cursus biedt geestelijk verzorgers en andere zorgverleners, predikanten en pastores, een inleiding in de Nijmeegse methodes voor morele counseling en moreel beraad.

Morele counseling is begeleiding van en hulpverlening aan cliënten die in moeilijke omstandigheden belangrijke morele keuzes moeten maken. Deze begeleiding is erop gericht dat de cliënt in de toekomst vrede kan hebben met zijn of haar keuze of beslissing.

Moreel beraad is het multidisciplinair gesprek tussen zorgverleners over een concrete casus, waarbij een beslissing genomen moet worden in een moreel beladen situatie.

De cursus beslaat vier dagen: 12 en 26 maart en 9 en 23 april 2018.

Meer informatie en aanmelden

mrt
22
do
In gesprek met mensen met dementie @ Woerden
mrt 22 om 13:00 – 16:00

Workshop voor vrijwilligers, professionals en mantelzorgers die in contact zijn met mensen met dementie van alle leeftijden

In de workshop, die gebaseerd is op de uitgave en methodiek ‘In gesprek met mensen met dementie’ leer je door goed te luisteren naar de verschillende fragmenten die iemand die dementeert vertelt, oor en oog te krijgen voor datgene wat op dit moment voor hem of haar belangrijk is.

Deelnemers krijgen inzicht en praktische handvatten om mensen met dementie een stem te geven door hen zelf, aan de hand van beeldend materiaal te vragen hun verhalen te vertellen. We werken met wisselende werkvormen, en oefenen in een dagdeel stapsgewijs de methodiek.

Meer informatie en opgave

apr
17
di
Cursus: De vaardige geestelijk verzorger @ Hofclub
apr 17 – nov 13 hele dag

Welke plaats neem je in binnen je organisatie?

Nieuwe rollen, nieuwe kansen

Als geestelijk verzorger draag je vanuit diverse rollen bij aan je organisatie. Er wordt steeds meer van je verwacht, als beleidsadviseur, coach, ondernemer, presentator, communicatiedeskundige en projectleider. Hoe geef je daaraan vorm in de praktijk? Je krijgt actuele informatie over wat zorgaanbieders van geestelijk verzorgers verwachten. Je oefent en ontwikkelt je in de vele rollen als een vaardige geestelijk verzorger.

 

Doelgroep: Geestelijk Verzorgers

 

Data cursus:  dinsdag 7 april, 15 mei, 12 juni, 11 september, 9 oktober en 13 november.

Meer informatie en aanmelden http://www.relief.nl/academie/-de-vaardige-geestelijk-verzorger