Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

mei
27
wo
Webinars pastoraat in coronatijd
mei 27 om 19:15 – jun 8 om 21:00

Kerkzijn is in deze tijd een hele uitdaging. Je ‘broers en zussen’ staan op afstand, je kunt niet meer gezamenlijk in één gebouw je geloof belijden, terwijl de verhalen van ziekte, eenzaamheid en onzekerheid je huiskamer binnen blijven komen. Hoe lang dit gaat duren en hoe de wereld er ‘na corona’ uitziet… we weten het niet.
Ondertussen moeten we ons, ook als kerken, gaan voorbereiden op een 1,5-meter-netwerksamenleving. Wat betekent dit voor de zorg voor zieken, armen, weduwen en wezen in onze samenleving? Hoe ben je pastor in deze tijd? Hoe houd je als kerkelijk werker, als ambtsdrager of kringleider contact met de mensen in jouw gemeente?

Graag ondersteunen we je in je (pastorale) zoektocht. Daarom hebben we als docenten en professionals uit het werkveld drie webinars opgezet waarin we kennis met je delen en je uitdagen je eigen pastorale vragen en ervaringen te delen.

Webinar 1: Alledaags pastoraat in coronatijd (27 mei 2020)

Webinar 2: Crisispastoraat en corona (2 juni 2020)

Webinar 3: Samenlevingspastoraat (8 juni 2020)

De webinars zijn bedoeld voor pastorale vrijwilligers, predikanten, pastores en kerkelijk werkers.
Voor professionals kunnen de webinars onderdeel vormen van de Permanente Educatie (0,25 EC); zij kunnen naast de webinars ook nog kiezen voor individuele coaching en studie (1 EC) vanuit de PThU of TU Kampen.

Meer informatie en opgeven

jun
11
do
Reliëf Ethiekmiddag
jun 11 om 13:15 – 16:30

We organiseren netwerkmiddagen voor ervaren gespreksleiders moreel beraad. Met een uitdagend programma rond wisselende thema’s en bieden ruime gelegenheid voor onderlinge uitwisseling. Samen bouwen we zo aan een netwerk moreel beraad / ethiek.

jun
16
di
De spiritualiteit van de pastor
jun 16 – jun 17 hele dag

In een tijd waarin voor de pastor en theoloog veel zekerheden wegvallen, is het meer dan ooit nodig om zelf geworteld te zijn in een betekenisvolle traditie en een levende spiritualiteit. Tegelijk is het niet denkbeeldig dat werkbelasting, complexiteit van de beroepsuitoefening, geestelijk klimaat en marginalisering van de kerk de pastor spiritueel leegzuigen. En dat terwijl de vraag naar spiritualiteit in en buiten de kerk duidelijk hoorbaar is. Daarom stellen we de volgende vragen aan de orde:

Hoe staat het ervoor met de eigen spiritualiteit als pastor? Waardoor is en wordt deze beïnvloed? En hoe bevalt dat? In gesprekken en oefeningen gaan we hierover met elkaar in gesprek.

jun
22
ma
Introductiecursus geestelijke verzorging en organisatie @ Radboudumcm KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
jun 22 – nov 10 hele dag

In deze cursus worden je professionaliteit en identiteit in het kader geplaatst van de (gezondheidszorg)organisatie waarbinnen je werkt. Organisatiemodellen, time management, beroepsvereniging en eigen thema’s komen aan de orde. Je krijgt ook een individuele supervisiesessie.

Docent: dr. Wim Smeets m.m.v. andere docenten.

Data: 22-24 juni 2020 en 9-10 november 2020,

van 9-21.30 uur.

Meer informatie en aanmelden

 

Provocatieve VIP-training ‘Van ploegen naar plagen’
jun 22 hele dag

Hoe in 1 dag liefdevol, humoristisch én uitdagend te leren reageren.

Door deze training verkrijg je:

  • inzicht wanneer met humor en uitdaging te reageren;
  • kennis hoe dit zo te doen dat het helpend is;
  • basisvaardigheden om mensen in beweging te krijgen.

Bedoeld voor mensen met ruime ervaring in pastoraat.

Onder leiding van Marieke Sillevis Smitt, provocatief en contextueel pastor en trainster onder het motto ‘Omdat het allemaal zoveel lichter kan!’

Bonus:

  • gratis deelname aan 1 masterclass pro-vocatief;
  • het boek: “Provocatief coachen, de basis” van Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander.

Meer informatie