Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

sep
6
vr
Scholen als deeltaak van de geestelijk verzorger @ Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
sep 6 om 13:15 – okt 25 om 16:45

In deze training leer je enkele principes kennen waarmee de scholing of workshop die je verzorgt nog boeiender wordt en meer impact heeft.

Je oefent in de praktijk. Zo neemt ook je eigen plezier en zelfvertrouwen in het lesgeven toe.

Docente: Caroliene van Waveren Hogervorst MA.

Tussendoor zijn er drie opdrachten die naar schatting 10 uur tijd kosten.

Data: 6 sept, 4 en 25 okt (en evt. 15 nov) 2019.
Inloop: 12.45 – 13:15 uur, cursus: 13:15 – 16:45 uur.
Terugkommiddag 17 april 2020.

Meer informatie en aanmelden

sep
9
ma
Spelen met zin. Geestelijke begeleiding en ontregelende ervaringen @ Tilburg School of Catholic Theology
sep 9 om 10:00 – 16:00

Eenzaamheid, rouw en trauma of verliefdheid en de ervaring van overdonderende schoonheid. Maar ook burn-out of moral injury zijn voorbeelden van ontregelende ervaringen. Ervaringen die het gewone dagelijks leven op scherp stellen en levensvragen oproepen.

Pastores, geestelijk begeleiders, geestelijk verzorgers en meer en meer ook levenscoaches zijn zin- en betekenisvolle gesprekspartners voor mensen die op zoek zijn naar antwoorden en naar duiding van ontregelende ervaringen.

In Spelen met zin krijgen deelnemers een dialoogmodel aangereikt om creatief en verrassend het gesprek aan te gaan rond ervaringen van chaos en schoonheid, ervaringen van kwetsbaarheid en ontregeling, die vragen om een nadere verkenning en zinvolle duiding.
Het dialoogmodel biedt deelnemers een kans op professionele groei. Zij leren grens- of contrastervaringen opnieuw waar te nemen (bij zichzelf en bij anderen), aan de orde te stellen en theologisch te duiden, waarbij ruimte ontstaat om over de grenzen van religieuze en levensbeschouwelijke tradities heen het gemeenschappelijke kwetsbare bestaan te erkennen en te vieren.

Docenten: prof. dr. Christa Anbeek (VU) en dr. Sjaak Körver (TST).  Verder wordt gewerkt met verschillende gastdocenten.

Data: in 2019 op 9 en 23 september, 7 en 28 oktober, 11 en 25 november en 9 december. In 2020 op 13 en 27 januari en 10 februari, telkens van 10.00-16.00 uur

Accreditatie: 

  • PE PKN 6 punten.
  • SKGV 15,5 punten in de categorie Vakbekwaamheid

Meer informatie en aanmelden

sep
10
di
Leergang extramurale geestelijke verzorging @ Woerden
sep 10 2019 om 09:30 – feb 4 2020 om 16:30

Minister Hugo de Jonge wil de geestelijke verzorging in de thuissituatie een impuls geven. Het gaat hierbij vooral om geestelijke verzorging voor een brede groep ouderen. Deze ‘geestelijke verzorging buiten gewoon’, buiten de muren, vraagt om visie en nieuwe vaardigheden.

Deze op maat-gesneden training voor extramuraal werkende geestelijk verzorgers biedt inleidingen door gespecialiseerde gastdocenten, huiswerkopdrachten die direct toepasbaar zijn in de eigen werkpraktijk, achtergrondinformatie,  praktische handreikingen en ruimte voor uitwisseling.

Je ontwikkelt een duidelijk profiel van je eigen (extramurale) praktijk met zicht op een afbakening in regio, thema’s, doelgroepen en samenwerkingspartners.

Je ontwikkelt de benodigde vaardigheden op het terrein van netwerkopbouw, PR & communicatie en financiering en je weet je te bewegen in het spanningsveld tussen de eigen beroepsethiek en het noodzakelijke bedrijfsmatige denken.

Je hebt inzicht in de mogelijkheden en dilemma’s van extramurale geestelijk verzorgingswerkzaamheden op de  eerste, tweede en derde lijn en kunt dit vertalen in een realistisch en passend werkplan.

Je werkt aan je bedrijfsplan dat houvast en richting geeft in het (door)ontwikkelen van de eigen praktijk.

Data: 10 september, 8 oktober, 5 november 2019, 7 januari 2020 en 4 februari 2020.
Steeds van 9.30 – 16.30 uur

Accreditatie wordt aangevraagd bij het SKGV. Inschatting van punten: 12

Meer informatie en aanmelden

sep
11
wo
Dementie: een pastorale en theologische uitdaging @ Verpleeghuis De Wijngaard
sep 11 om 09:30 – nov 13 om 16:30

Voor predikanten, geestelijk verzorgers en pastoraal werkers

Dementie is ontwrichtend. Het beïnvloedt verregaand hoe iemand in het leven staat en wat nog zin geeft. Dat geldt ook voor naasten van de persoon met dementie: zij kennen hun dierbare soms bijna niet meer terug. Mensen met dementie en hun naasten pastoraal begeleiden is daarom een uitdaging. Deze cursus geeft je de praktische en reflectieve tools om de pastorale en theologische uitdaging die dementie biedt in vreugde en vertrouwen aan te gaan.

Cursus van 6 dagdelen, verdeeld over drie dagen (11 september, 9 oktober en 13 november 2019), 9.30 – 16.30 uur
Inclusief lunch.

Deze training wordt aangeboden door Permanente Educatie Predikanten (pepredikanten.nl) en De Meij Consultancy (www.demeijconsultancy.nl) in samenwerking met WoonZorgcentra Haaglanden (WZH; www.wzh.nl)

Meer informatie en inschrijven (kan tot 30 augustus 2019)

NB Abonnees op PastoraatWijzer-Plus kunnen eenmalig 10% korting krijgen op een cursus of training uit het PEP-aanbod. Dat geldt dus ook voor deze cursus als u niet eerder gebruik gemaakt hebt van de korting. Wilt u gebruik maken van dit voordeel?
Stuur dan een mail naar info@pastoraatwijzer.nl  met als onderwerp ‘korting PEP’, vermeld uw naam en  het mailadres waarmee u inlogt bij PastoraatWijzer, en u ontvangt per mail een kortingscode.

sep
13
vr
De pastor als tolk en gids: training narratief pastoraat @ TU Kampen
sep 13 om 15:30 – okt 4 om 20:30

Voor pastoraal werkers, predikanten, ouderlingen en pastoraal betrokkenen

Als mens kun je verstrikt raken in een bepaalde situatie, of in een hardnekkig patroon. Als pastor wil je iemand daar maar wat graag in verder helpen. Narratief pastoraat is dan een goede tool. Een pastorale vraag wordt doorgrond, tegen de achtergrond van het levensverhaal (narratief) van de pastorant, en het daarin verweven verhaal van God.

Tweedaagse cursus (vervolg op basiscursus pastoraat van AKZ+, deze is beschikbaar via weetwatjegelooft.nl)

Data: 13 september en 4 oktober van 15.30-20.30 uur (inclusief avondmaaltijd)

Inschrijven kan tot 5 september 2019.

NB Deze cursus is onderdeel van het aanbod van Pepredikanten.nl.

Abonnees op Pastoraatwijzer-plus kunnen korting krijgen op deze cursus.

Meer informatie en opgave