Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

jun
3
ma
Seksualiteit & geloof – deeltijd post-hbo @ Christelijke Hogeschool Ede
jun 3 om 09:15 – jul 1 om 16:00

Seksualiteit is een goede gave van God. Toch lopen veel van jouw gemeenteleden waarschijnlijk rond met vragen op het gebied van seksualiteit. En in tal van kerken spelen problemen rond seksualiteit. Hoe ga je daarmee om?

Tijdens deze post-hbo ga je op zoek naar antwoorden. Je verdiept je in seksuele thema’s op het grensgebied van pastoraat en ethiek. Denk bijvoorbeeld aan actuele vraagstukken rond de LHBT- en genderthematiek, maar ook seksueel misbruik. Maar we staan niet alleen stil bij de extremen. Ook hoe je preekt of pastorale gesprekken over seksualiteit voert, komt aan bod.

Voor: voorgangers, predikanten, pastors, pastoraal medewerkers, kerkelijk werkers, geestelijk verzorgers en andere professionals met een hbo- of wo-opleiding Theologie.

Vier dagen: 3, 17, 24 juni en 1 juli 2019 (van 9.15-16.00 uur)

 

Meer informatie en inschrijven

 

jun
17
ma
Introductiecursus geestelijke verzorging en organisatie @ Radboudumcm KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
jun 17 – nov 12 hele dag

In deze cursus worden je professionaliteit en identiteit in het kader geplaatst van de (gezondheidszorg)organisatie waarbinnen je werkt. Organisatiemodellen, time management, beroepsvereniging en eigen thema’s komen aan de orde. Je krijgt ook een individuele supervisiesessie.

Docent: dr. Wim Smeets m.m.v. andere docenten.

Data: 17-19 juni 2019 en 11-12 november 2019

Meer informatie en aanmelden

 

jun
25
di
Kerken over depressiviteit @ Ontmoetingskapel PKN Maarn - Maarsbergen,
jun 25 om 19:15 – 21:30

In de praktijk van uw pastoraat treft u ongetwijfeld mensen met psychische problemen. Bijvoorbeeld mensen die last hebben van neerslachtigheid of depressiviteit. Mogelijk is het voor u een uitdaging om met gemeenteleden met deze problematiek in gesprek te zijn.

Georganiseerd door De Hoop ggz, een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en kinder- en jeugdpsychiatrie

Deskundigen van De Hoop ggz gaan in  op de aard van deze problematiek en de risicofactoren daarbij. Van uw kant kunt u uw vragen aan ons voorleggen. Met elkaar gaan we in gesprek hierover. Theorie en praktijk aan elkaar verbinden.

Meer informatie en aanmelden

Informatieavond Opleiding Praktisch Persoonlijk Pastoraat @ Zalencentrum Immanuelkerk
jun 25 om 19:30 – 22:00
jun
27
do
De macht van verslaving en de weg naar herstel @ Dorp De Hoop
jun 27 om 19:15 – 21:30

Wil je meer weten over verslaving en psychische problemen? Bezoek dan één van deze vier seminars tijdens de Week van Hoop. Deze worden gegeven door zorgprofessionals van De Hoop ggz.

Thema’s:

Seminar 1: De kerk, een plek voor iedereen – ook als er sprake is van verslaving of psychische problemen?

Seminar 2: Tieners en emoties

Seminar 3: Verslaving in je omgeving – thuis, kerk of werk. Wat kan je doen, wat juist niet

Seminar 4: Verslaving en gebrokenheid

Meer informatie en aanmelden