Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

apr
25
do
Zinvolheid en zinloosheid bij het (nog) ouder worden? @ Woerden
apr 25 om 13:00 – 16:00

Wie werkt met ouderen kent ze, de vragen die zij stellen over de zin van nóg ouder worden. Hoe het leven zo te leven dat je het als zinvol blijft ervaren?
Vaak hoor je ouderen zeggen dat zij verlangen naar het einde en het leven als genoeg beschouwen. Zij worstelen soms met levensmoeheid en zien geen uitweg
. Hoe hiermee om te gaan?

Vrijwilligers en professionals – allen herkennen deze problematiek en vragen zich af hoe hiermee om te gaan. Het doodsverlangen van ouderen roept een diepgevoelde wens op om het leven weer zinvol te laten zijn. Tegelijkertijd kunnen er gevoelens zijn van onmacht, schroom en verlegenheid hoe te reageren.

Centraal in de workshop staat: Wanneer heeft het leven van ouderen genoeg zin, wat maakt het leven zinvol? En hoe om te gaan met de gevoelens van zinloosheid en doodsverlangen?

Deelnemers krijgen inzicht, handvatten en concrete tips hoe met deze thema’s om te gaan.

Dit aanbod is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die in hun werk direct te maken hebben ouderen.

Meer informatie en opgave

mei
7
di
Cursus: Crisis, coping en ritueel
mei 7 om 13:30 – jun 18 om 16:00

Er is geen mensenleven zonder crisis: lichamelijke, psychische en existentiële crises. Wat is de bijdrage van het al dan niet religieus zijn in de verwerking; wat is de functie van religie in het concreet omgaan met allerlei crisissituaties: religious coping. Op praktisch niveau richten we ons op religieuze interventies als religieuze counseling, gebruik van religieuze rituelen en religieuze verbeelding.

Docent is prof. dr. Jos Pieper.

Data: Vier bijeenkomsten op 7 en 21 mei en 4 en 18 juni 2019, van 13.30 tot 16.00 uur.

Locatie: Nieuwegracht 61/65, 3512 LG Utrecht

Kosten: € 350. Betaling via factuur.

Studielast: 28 uur (1 ECTS / PE PKN: 1 / SKGV-accreditatie is aangevraagd). Deelnemers ontvangen een certificaat.

Meer informatie

 

mei
8
wo
Introductiecursus Contextueel Pastoraat @ Dominicanenklooster
mei 8 om 10:30 – mei 10 om 16:00

De cursus heeft een inleidend karakter en werkt aan praktische basisvaardigheden die direct bruikbaar zijn in de praktijk van pastoraat en geestelijke verzorging. In deze eerste kennismaking met de contextuele benadering in het pastoraat staat het begrip loyaliteit als kracht van verbinding centraal.  De driedaagse wordt begeleid door de opleiders Annette Melzer en Kees Bregman. Er is plaats voor minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers. 

De opleiders behandelen de belangrijkste contextuele begrippen en verbinden die met praktijksituaties die door de deelnemers worden ingebracht. Elke deelnemer brengt een kleine casus mee, aan de hand waarvan de contextuele theorie wordt toegelicht.
Op de eerste of tweede dag is er voor ieder gelegenheid de eigen familiegeschiedenis te verkennen, met behulp van een tijdens de cursus te tekenen genogram.

Meer informatie en aanmelding

 

mei
11
za
Ouder worden met de oorlog @ Boekhandel Berne
mei 11 hele dag

Bij veel ouderen komt de Tweede Wereldoorlog nog iedere dag voorbij. Geestelijk verzorger Jacomette de Blois hoort in haar werk als pastor bijna iedere dag verhalen over de oorlog. Het bracht haar ertoe er een boek over te schrijven: Iedere dag komt het voorbij. Ouder worden met de oorlog

Hoe ga je om met de emoties over de oorlog?
En: hoe ga je om met de oorlogsherinneringen van vluchtelingen? Onze maatschappij is op een ‘goede integratie’ gericht. Maar ooit zullen de verhalen naar boven komen.

Daarover houdt Jacomette de Blois een lezing voor ouderen met kinderen en kleinkinderen, voor mensen werkzaam in de zorg, voor opleiders, en voor geïnteresseerden.

Meer informatie

mei
15
wo
Als het ambt zwaar valt – over autisme bij ambtsdragers @ Driestar Educatief
mei 15 om 19:30 – 22:00

Autisme komt ook onder amtsdragers voor. Dat kan gevolgen hebben voor het uitoefenen van een ambt in de kerk. Hoe kunnen ambtsdragers met autisme en hun mede-ambtsdragers daarmee omgaan? Wat weten we over geloof en autisme?

Het Platform Autisme in de kerk organiseert over deze vragen een conferentie.

Met medewerking van een aantal ervaringsdeskundigen, en prof. dr. Hanneke Schaap-Jonker, prof. dr. A. de Muynck en dr. P. W. van de Kamp.

Meer informatie en opgave