Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

jan
14
ma
Basistraining Klinische Pastorale Vorming (KPV) @ Radboudumc
jan 14 – dec 4 hele dag

Het beroep van geestelijk verzorger, predikant en pastor is een prachtig beroep dat veel geeft, maar ook veel vraagt. Het doel van de KPV is dat deelnemers hun professionele identiteit versterken en hun professionele handelen verbeteren, om zo beter te kunnen voldoen aan de eisen van het vak.

In rollenspel, verbatimbespreking, en protocolanalyse leert u uw gespreksvoering te verbeteren, door bewustwording van uw eigen religieuze ontwikkeling leert u beter in te spelen op de ontwikkelingen die uw pastoranten doormaken, en in het vrij groepsgesprek leert u uw communicatieve vaardigheden te versterken.

De opleiding duurt 16 weken. De data zijn in vier blokken over het jaar verspreid. Totale studielast is 560 uur (20 ECTS).

Voor geestelijk verzorgers, predikanten en pastores.

Meer informatie

jan
17
do
Workshop ‘Mijn leven in kaart’: met ouderen in gesprek over hun levensverhaal @ Woerden
jan 17 om 13:00 – 17:00

Een workshop voor professionals, vrijwilligers en naasten.

Uit onderzoek blijkt dat ouderen uitnodigen om hun levensverhaal te vertellen positieve effecten heeft en dat het maken van een levensboek hierbij een goede stimulans kan bieden. Al vertellend maken ouderen duidelijk wat hun leven richting heeft gegeven, wat er voor hen toe heeft gedaan én doet en hoe hun leven zin heeft. Door keuzes die zijn gemaakt, ervaringen die zijn opgedaan, situaties die zijn overdacht zijn er antwoorden gegroeid op allerhande levensvragen. Tegelijk is het verhaal nooit ten einde.

Mijn leven in kaart is een beproefde en succesvolle methode voor het maken van een levensboek op maat. Er is een praktische handreiking beschikbaar die achtergrond geeft over het belang van levensverhalen en er zijn vele tips ten aanzien van het voeren van gesprekken, schrijven van een levensboek en de vormgeving ervan.

In deze training van drie uur maakt u kennis met de achtergronden en het belang van het (laten) vertellen van levensverhalen en met de methodiek. Als u deze training heeft gevolgd kunt u aan de slag om met een oudere gesprekken aan te gaan en een levensboek samen te stellen.

Deelnemers aan de training kunnen zowel professionals zijn (zorgverleners, welzijnswerkers, activiteitenbegeleiders, geestelijk verzorgers e.d.) als vrijwilligers en naasten die een levensboek willen maken.

Meer informatie en opgave

jan
23
wo
Van levensverhaal naar levensboek @ Woerden
jan 23 om 09:30 – 16:00

Als jij:
– al een tijdje levensverhalen of levensboeken schrijft voor anderen of anderen hierbij begeleidt
– van plan bent je eigen levensverhaal op papier te zetten
– je afvraagt of je wel een levensboek kunt schrijven of hoe je van verzameld materiaal een mooi levensboek kunt maken,
dan is deze training voor jou bedoeld!

Op deze dag wordt aandacht besteed aan:
– biografiek (de functie van het opschrijven van een levensverhaal)
– omgaan met weerstand
– boekopzet.

Meer informatie en aanmelden

 

jan
30
wo
Introductiecursus Contextueel Pastoraat @ Dominicanenklooster
jan 30 om 10:30 – feb 1 om 16:00

De cursus heeft een inleidend karakter en werkt aan praktische basisvaardigheden die direct bruikbaar zijn in de praktijk van pastoraat en geestelijke verzorging. In deze eerste kennismaking met de contextuele benadering in het pastoraat staat het begrip loyaliteit als kracht van verbinding centraal.  De driedaagse wordt begeleid door de opleiders Annette Melzer en Kees Bregman. Er is plaats voor minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers. 

De opleiders behandelen de belangrijkste contextuele begrippen en verbinden die met praktijksituaties die door de deelnemers worden ingebracht. Elke deelnemer brengt een kleine casus mee, aan de hand waarvan de contextuele theorie wordt toegelicht.
Op de eerste of tweede dag is er voor ieder gelegenheid de eigen familiegeschiedenis te verkennen, met behulp van een tijdens de cursus te tekenen genogram.

Meer informatie en aanmelding

 

feb
13
wo
Cursus: Begeleiden van rouwgroepen in de gemeente @ Zalencentrum Ermelo
feb 13 om 10:00 – mrt 20 om 16:00

Cursus van twee dagen  voor ouderlingen, kerkelijk werkers, predikanten en anderen die ervaring hebben in het begeleiden van rouwenden en die bovendien (willen) werken als begeleider van een rouwgroep in de kerkelijke gemeente .

Na afloop van deze twee studiedagen hebben de deelnemers zicht op  wat het opzetten en organiseren van een rouwgroep inhoudt en is er geoefend met het vormgeven van bijeenkomsten. Daarnaast zijn er teksten, werkvormen en ideeën die gebruikt kunnen worden, verzameld en uitgewisseld.

13 februari en 20 maart 2019

Meer informatie en aanmelden bij PPP Opleidingen