Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

aug
27
ma
Informatieavond Opleiding Praktisch Persoonlijk Pastoraat @ Zalencentrum Immanuelkerk
aug 27 om 19:30 – 22:00
aug
28
di
Training actieve gespreksvoering. Een systeemtheoretische benadering. @ Radboudumc-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
aug 28 om 10:00 – dec 18 om 16:30

Wie zich als geestelijk verzorger, predikant of pastor verder wil bekwamen in pastorale gespreksvoering kan terecht bij deze cursus.
Uitgangspunt van de cursus is de hulpverlenende dimensie van het pastoraat / geestelijke verzorging.

De pastorant wordt gezien als een mens die leeft in verbondenheid met anderen. Iemand is altijd onderdeel van een systeem: gezin, familie, geloofsgemeenschap.

In de 9 cursusdagen wordt geoefend vanuit theorie en praktijk in het ambachtelijk luisteren en spreken / interveniëren. Cursisten gebruiken hiervoor hun eigen casuïstisch materiaal en ervaring. Daarnaast nodigt iedere cursist minstens eenmaal een pastorant uit voor een pastoraal gesprek achter een one-way screen. Dit gesprek wordt daarna in de groep zonder de pastorant nabesproken.

Het is een cursus die zich richt op ambacht en vaardigheid en niet op het persoonlijk en/of groepsproces.

Cursusdata: 28 augustus 2018, 11 september, 25 september, 9 oktober, 6 november, 20 november, 4 december, 18 december 2018 plus terugkomdag in 2019.
Cursusuren: 10 – 16.30 uur

Deze cursus is geaccrediteerd door de SKGV (9 punten in de categorie Vakbekwaamheid) en door de PKN/PE (2,75 punten).

Meer informatie en aanmelden

aug
29
wo
Training: Scholen als deeltaak van de geestelijk verzorger @ Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
aug 29 om 13:15 – okt 10 om 16:45

Geestelijk verzorgers moeten regelmatig hun kennis en kunde overdragen aan anderen. In deze training leert u enkele principes kennen waarmee de scholing of workshop die u verzorgt nog boeiender wordt en meer inpact heeft. Daardoor neemt ook uw eigen plezier en zelfvertrouwen in het lesgeven toe.

Drie middagbijeenkomsten.  Tussendoor zijn er drie opdrachten die naar schatting 10 uur tijd kosten.

Voor beginnende en ervaren geestelijk verzorgers.

Data: 29 augustus, 19 september, 10 oktober 2018.

Meer informatie en aanmelden

sep
11
di
Cursus: De vaardige geestelijk verzorger @ Hofclub
sep 11 2018 – feb 12 2019 hele dag

Welke plaats neem je in binnen je organisatie?

Nieuwe rollen, nieuwe kansen

Als geestelijk verzorger draag je vanuit diverse rollen bij aan je organisatie. Er wordt steeds meer van je verwacht, als beleidsadviseur, coach, ondernemer, presentator, communicatiedeskundige en projectleider. Hoe geef je daaraan vorm in de praktijk? Je krijgt actuele informatie over wat zorgaanbieders van geestelijk verzorgers verwachten. Je oefent en ontwikkelt je in de vele rollen als een vaardige geestelijk verzorger.

 

Doelgroep: Geestelijk Verzorgers

Data cursus:  dinsdag 11 september, 9 oktober , 13 november, 11 december 2018; 15 januari en 12 februari 2019.

Meer informatie en aanmelden

sep
21
vr
Opleiding Praktisch Persoonlijk Pastoraat & Pastorale Counseling @ Ermelo
sep 21 om 09:30

Waar andere opleidingen vaak nadruk leggen op colleges, theorie en rollenspelen, geloven wij dat je pastoraat leert door het gewoon te doen.
We werken bij voorkeur niet met rollenspelen, maar met live-situaties door middel van live-supervisies, en pastoraat bedrijven door in de groep te werken met de persoonlijke leervragen van de studenten. Daarbij is de opleidingsgroep tegelijkertijd een leergroep.
Pastoraat vindt onderling binnen de groep plaats. Persoonlijke groei is daardoor een belangrijk bijproduct van de opleiding.

De opleiding is bedoeld voor pastoraal werkers, coaches, voorgangers, oudsten, gemeenteleiding, predikanten, hulpverleners en iedereen die ambitie heeft om zich in de toekomst in te zetten binnen de pastorale zorg.
De cursisten leren door middel van praktisch oefenen en theoretische vorming een persoonlijke en eigen stijl te ontwikkelen die er op gericht is werkelijk iets voor een ander te betekenen. Daarbij is een luisterend oor van belang, maar ook – en vooral – een eerlijke en persoonlijke reactie, zodat impasses doorbroken kunnen worden en de gemeenteleden zich gezien en gerespecteerd voelen.

De opleiding duurt twee jaar en bestaat uit een basisjaar en een verdiepingsjaar. Ieder jaar omvat 10 opleidingsweekenden.

Aanmelden kan tot 15 augustus.