Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

jan
12
di
Cursus: De vaardige geestelijk verzorger
jan 12 – jun 8 hele dag

Als geestelijk verzorger wordt er steeds meer van je verwacht: als beleidsadviseur, coach, ondernemer, presentator, communicatiedeskundige en projectleider. Hoe geef je daaraan vorm? Je krijgt actuele informatie over wat zorgaanbieders van geestelijk verzorgers verwachten. Je oefent en ontwikkelt je in de vele rollen als een vaardige geestelijk verzorger.

 

Doelgroep: Geestelijk Verzorgers

Data cursus:  12 januari 2021, 9 februari, 9 maart, 13 april, 11 mei, 8 juni en een terugkomdag op 5 oktober 2021

Meer informatie en aanmelden

feb
19
vr
Hybride cursus: Van pastoraal werk naar geestelijke verzorging @ Online en Dominicanenklooster
feb 19 om 00:00

Het werkterrein van theologisch geschoolde professionals beperkt zich al lang niet meer tot pastoraal werk in parochies. Meer en meer is er bijvoorbeeld in de eerste lijn, in zorginstellingen of de politie, behoefte aan theologisch geschoolde professionals.

Deze cursus biedt voor pastoraal werkenden de mogelijkheid om kennis en competenties te verwerven die nodig zijn voor het werk binnen de verschillende werkvelden van de geestelijke verzorging.

De aandacht richt zich met name op de context van de geestelijke verzorging en op de eigen rol en taak van de geestelijk verzorger; met andere woorden: de cursus geeft inzicht in waar je komt te werken en op wat je daar te doen hebt.

Het aanbod richt zich op deelnemers met (a) minimaal vijf jaar werkervaring als pastorale beroepskracht in het (parochie)pastoraat, en met (b) een afgeronde doctoraal- of academische masteropleiding theologie.

 

De cursus start in februari 2021 en zal deels bestaan uit bijeenkomsten in het Dominikanenklooster in Huissen en deels uit online leermodulen met ervaren en deskundige gastdocenten.

Maximum aantal deelnemers 6-8.

Studiebelasting: 12 EC

Meer informatie en aanmelden

mrt
3
wo
Dementie: een pastorale en theologische uitdaging @ Online
mrt 3 om 00:00 – jun 9 om 00:00

In deze cursus leer je wat dementie is, tegen welke problemen en verliezen mensen met dementie en hun naasten aanlopen en wat dat voor hen betekent. De theorie van de verlieskunde komt aan bod, maar we gaan ook daadwerkelijk in gesprek met iemand met dementie en zijn partner.

Mensen met dementie bereik je niet met een cognitieve benadering van pastoraat en liturgie. We oefenen daarom met vormen waarbij alle zintuigen worden aangesproken, bezinnen ons op de waarde daarvan en de bijbehorende theologische dilemma’s.

Wie veel omgaat met personen met dementie, moet voorbereid zijn op onverwacht gedrag, inclusief agressie en boosheid. Met behulp van een acteur bootsen we spannende maar realistische situaties na, zodat je met vertrouwen de praktijk in kunt.

Naast deze praktische vaardigheden ontdek je in deze cursus hoe je theologisch op dementie kunt reflecteren. Wie ben je eigenlijk nog, als je dat zelf niet meer weet? En welke plaats heeft dementie in de maatschappij, in de wereld, in de schepping? Je verdiept je in een theologie van dementie, waarbij je ontdekt welk Gods- en mensbeeld je daarin hanteert. Keuzes die je maakt in pastoraat en liturgie kun je zodoende theologisch verantwoorden.

 

Data: 3 maart, 17 maart, 21 april, 12 mei, 26 mei, 9 juni 2021
Zelfstudie en zes online sessies

Meer informatie en aanmelden

mrt
4
do
Cursus Liturgie en Ritueel handelen @ Dominicuskerk
mrt 4 om 14:00 – mrt 25 om 17:00

Voor geestelijk verzorgers.

In deze cursus kun je je scholen en oefenen in het voorgaan in de liturgie (in een viering en aan bed) in een instelling, in het bijzonder in het ziekenhuis.
Theorie en praktijk worden in de bijeenkomsten afgewisseld, de deelnemers brengen hun eigen praktijk in en krijgen feedback. Er worden nieuwe vormen van ritueel handelen in de pastorale context gezocht, uitgewisseld en geoefend in combinatie met verdieping in de literatuur.

Docent: drs. Andries Govaart.

Data en tijden: 4, 11, 18 en 25 maart 2021, telkens van 14.00 – 17.00 uur.

Meer informatie en aanmelden

mrt
19
vr
Lijden Lot Liefde – lezen van teksten van mystici @ Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
mrt 19 om 14:00 – apr 23 om 17:00

Voor geestelijk verzorgers, predikanten en pastores.

Over deze drie oermenselijke thema’s lezen we teksten van Hillesum en De Saint-Exupéry.
Wat we aantreffen, leg je tegen je eigen leven aan en tegen de verhalen van patiënten.
Zo verdiep je je eigen spiritualiteit en krijg je meer in handen voor je begeleiding van patiënten.

Begeleider: drs. Ans Bertens.

Data: 19 en 26 maart, 9 en 23 april 2021 van 14 tot 17 uur.

 

Meer informatie en aanmelden