Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

feb
13
wo
Cursus: Begeleiden van rouwgroepen in de gemeente @ Zalencentrum Ermelo
feb 13 om 10:00 – mrt 20 om 16:00

Cursus van twee dagen  voor ouderlingen, kerkelijk werkers, predikanten en anderen die ervaring hebben in het begeleiden van rouwenden en die bovendien (willen) werken als begeleider van een rouwgroep in de kerkelijke gemeente .

Na afloop van deze twee studiedagen hebben de deelnemers zicht op  wat het opzetten en organiseren van een rouwgroep inhoudt en is er geoefend met het vormgeven van bijeenkomsten. Daarnaast zijn er teksten, werkvormen en ideeën die gebruikt kunnen worden, verzameld en uitgewisseld.

13 februari en 20 maart 2019

Meer informatie en aanmelden bij PPP Opleidingen

mei
7
di
Cursus: Crisis, coping en ritueel
mei 7 om 13:30 – jun 18 om 16:00

Er is geen mensenleven zonder crisis: lichamelijke, psychische en existentiële crises. Wat is de bijdrage van het al dan niet religieus zijn in de verwerking; wat is de functie van religie in het concreet omgaan met allerlei crisissituaties: religious coping. Op praktisch niveau richten we ons op religieuze interventies als religieuze counseling, gebruik van religieuze rituelen en religieuze verbeelding.

Docent is prof. dr. Jos Pieper.

Data: Vier bijeenkomsten op 7 en 21 mei en 4 en 18 juni 2019, van 13.30 tot 16.00 uur.

Locatie: Nieuwegracht 61/65, 3512 LG Utrecht

Kosten: € 350. Betaling via factuur.

Studielast: 28 uur (1 ECTS / PE PKN: 1 / SKGV-accreditatie is aangevraagd). Deelnemers ontvangen een certificaat.

Meer informatie

 

mei
8
wo
Introductiecursus Contextueel Pastoraat @ Dominicanenklooster
mei 8 om 10:30 – mei 10 om 16:00

De cursus heeft een inleidend karakter en werkt aan praktische basisvaardigheden die direct bruikbaar zijn in de praktijk van pastoraat en geestelijke verzorging. In deze eerste kennismaking met de contextuele benadering in het pastoraat staat het begrip loyaliteit als kracht van verbinding centraal.  De driedaagse wordt begeleid door de opleiders Annette Melzer en Kees Bregman. Er is plaats voor minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers. 

De opleiders behandelen de belangrijkste contextuele begrippen en verbinden die met praktijksituaties die door de deelnemers worden ingebracht. Elke deelnemer brengt een kleine casus mee, aan de hand waarvan de contextuele theorie wordt toegelicht.
Op de eerste of tweede dag is er voor ieder gelegenheid de eigen familiegeschiedenis te verkennen, met behulp van een tijdens de cursus te tekenen genogram.

Meer informatie en aanmelding

 

sep
9
ma
Spelen met zin. Geestelijke begeleiding en ontregelende ervaringen @ Tilburg School of Catholic Theology
sep 9 om 10:00 – 16:00

Eenzaamheid, rouw en trauma of verliefdheid en de ervaring van overdonderende schoonheid. Maar ook burn-out of moral injury zijn voorbeelden van ontregelende ervaringen. Ervaringen die het gewone dagelijks leven op scherp stellen en levensvragen oproepen.

Pastores, geestelijk begeleiders, geestelijk verzorgers en meer en meer ook levenscoaches zijn zin- en betekenisvolle gesprekspartners voor mensen die op zoek zijn naar antwoorden en naar duiding van ontregelende ervaringen.

In Spelen met zin krijgen deelnemers een dialoogmodel aangereikt om creatief en verrassend het gesprek aan te gaan rond ervaringen van chaos en schoonheid, ervaringen van kwetsbaarheid en ontregeling, die vragen om een nadere verkenning en zinvolle duiding.
Het dialoogmodel biedt deelnemers een kans op professionele groei. Zij leren grens- of contrastervaringen opnieuw waar te nemen (bij zichzelf en bij anderen), aan de orde te stellen en theologisch te duiden, waarbij ruimte ontstaat om over de grenzen van religieuze en levensbeschouwelijke tradities heen het gemeenschappelijke kwetsbare bestaan te erkennen en te vieren.

Docenten: prof. dr. Christa Anbeek (VU) en dr. Sjaak Körver (TST).  Verder wordt gewerkt met verschillende gastdocenten.

Data: in 2019 op 9 en 23 september, 7 en 28 oktober, 11 en 25 november en 9 december. In 2020 op 13 en 27 januari en 10 februari, telkens van 10.00-16.00 uur

Accreditatie: 

  • PE PKN 6 punten.
  • SKGV 15,5 punten in de categorie Vakbekwaamheid

Meer informatie en aanmelden