Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

dec
10
do
Reliëf Ethiekmiddag
dec 10 om 13:15 – 16:30

We organiseren netwerkmiddagen voor ervaren gespreksleiders moreel beraad. Met een uitdagend programma rond wisselende thema’s en bieden ruime gelegenheid voor onderlinge uitwisseling. Samen bouwen we zo aan een netwerk moreel beraad / ethiek.

jan
18
ma
Workshop ‘Mijn leven in kaart’: met ouderen in gesprek over hun levensverhaal @ Woerden
jan 18 om 13:30 – 17:30

Uit onderzoek blijkt dat ouderen uitnodigen om hun levensverhaal te vertellen positieve effecten heeft en dat het maken van een levensboek hierbij een goede stimulans kan bieden. Al vertellend maken ouderen duidelijk wat hun leven richting heeft gegeven, wat er voor hen toe heeft gedaan én doet en hoe hun leven zin heeft. Door keuzes die zijn gemaakt, ervaringen die zijn opgedaan, situaties die zijn overdacht zijn er antwoorden gegroeid op allerhande levensvragen. Tegelijk is het verhaal nooit ten einde.

Mijn leven in kaart is een beproefde en succesvolle methode voor het maken van een levensboek op maat. Er is een praktische handreiking beschikbaar die achtergrond geeft over het belang van levensverhalen en er zijn vele tips ten aanzien van het voeren van gesprekken, schrijven van een levensboek en de vormgeving ervan.

In deze training van drie uur maakt u kennis met de achtergronden en het belang van het (laten) vertellen van levensverhalen en met de methodiek. Als u deze training heeft gevolgd kunt u aan de slag om met een oudere gesprekken aan te gaan en een levensboek samen te stellen.

De trainer is Wout Huizing, één van de ontwikkelaars en auteurs van Mijn leven in kaart. Hij schreef ook mee aan uitgaven om met mensen met dementie in gesprek te gaan over hun levensverhaal (‘In gesprek met mensen met dementie’) of met oudere migranten (‘Mijn leven in kleur’).

 

Meer informatie en opgave

feb
11
do
Zicht op jezelf – training spirituele autobiografie schrijven @ Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
feb 11 om 13:30 – mei 20 om 17:00

In deze training loop je aan de hand van een aantal grondthema’s stapsgewijs een paar keer je leven door.
Gaandeweg ontvouwen zich lijnen en verbindingen. Zo schrijf je je spirituele autobiografie.

Voor geestelijk verzorgers, predikanten en pastores (groepsgrootte: minimaal 4, maximaal 6).

Begeleider: drs. Mies Singendonk

6 bijeenkomsten van 13.30 – 17.00 uur.
Data: 11 februari, 4 en 18 maart, 8 en 22 april en 20 mei 2021.

Meer informatie en opgave

mrt
24
wo
Scholen als deeltaak van de geestelijk verzorger @ Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
mrt 24 om 13:15 – mei 19 om 16:45

In deze training leer je enkele principes kennen waarmee de scholing of workshop die je verzorgt nog boeiender wordt en meer impact heeft.

Je oefent in de praktijk. Zo neemt ook je eigen plezier en zelfvertrouwen in het lesgeven toe.

Docente: Caroliene van Waveren Hogervorst MA.

Tussendoor zijn er drie opdrachten die naar schatting 12 uur tijd kosten.

Data en tijden:
Cursus: 24 maart, 21 april, 12 en 19 mei 2021. Steeds van 13:15 – 16:45 uur.
Terugkommiddag: 17 november 2021 van 11.00 – 14.30 uur.

Meer informatie en aanmelden

mei
25
di
Het lichaam als toegang tot geleefde spiritualiteit @ KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
mei 25 om 09:00 – jun 16 om 17:00

Deze tweedaagse training richt zich op het verdiepen van de relatie tussen het lichaam en spiritualiteit, langs de weg van de ervaring, oefening en reflectie.Daarbij wordt uitgegaan van de ervaringen van patiënten inzake de kwetsbaarheid van het eigen lichaam en van de eigen ervaringen van deelnemers met een psycho-spiritueel ontwikkelingsproces. De oefeningen behelzen spiritueel lichaamswerk.
De training bouwt voort op het proefschrift van dr. William Yang, ‘Begrensd en Ontgrensd. Paradoxen in de veranderende beleving van het lichaam bij kanker en een geleefde spiritualiteit’ (2018).

Voor  iedereen die graag ervaring wil opdoen met spiritueel lichaamswerk en dit wil integreren in zijn/haar leven en werk.

De training wordt begeleid door dr. William Yang en dr. Wim Smeets.

Data: 25 mei en 16 juni 2021 van 9.00-17.00 uur.

Meer informatie en opgave