Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

mrt
3
wo
Dementie: een pastorale en theologische uitdaging @ Online
mrt 3 om 00:00 – jun 9 om 00:00

In deze cursus leer je wat dementie is, tegen welke problemen en verliezen mensen met dementie en hun naasten aanlopen en wat dat voor hen betekent. De theorie van de verlieskunde komt aan bod, maar we gaan ook daadwerkelijk in gesprek met iemand met dementie en zijn partner.

Mensen met dementie bereik je niet met een cognitieve benadering van pastoraat en liturgie. We oefenen daarom met vormen waarbij alle zintuigen worden aangesproken, bezinnen ons op de waarde daarvan en de bijbehorende theologische dilemma’s.

Wie veel omgaat met personen met dementie, moet voorbereid zijn op onverwacht gedrag, inclusief agressie en boosheid. Met behulp van een acteur bootsen we spannende maar realistische situaties na, zodat je met vertrouwen de praktijk in kunt.

Naast deze praktische vaardigheden ontdek je in deze cursus hoe je theologisch op dementie kunt reflecteren. Wie ben je eigenlijk nog, als je dat zelf niet meer weet? En welke plaats heeft dementie in de maatschappij, in de wereld, in de schepping? Je verdiept je in een theologie van dementie, waarbij je ontdekt welk Gods- en mensbeeld je daarin hanteert. Keuzes die je maakt in pastoraat en liturgie kun je zodoende theologisch verantwoorden.

 

Data: 3 maart, 17 maart, 21 april, 12 mei, 26 mei, 9 juni 2021
Zelfstudie en zes online sessies

Meer informatie en aanmelden

mrt
4
do
Cursus Liturgie en Ritueel handelen @ Dominicuskerk
mrt 4 om 14:00 – mrt 25 om 17:00

Voor geestelijk verzorgers.

In deze cursus kun je je scholen en oefenen in het voorgaan in de liturgie (in een viering en aan bed) in een instelling, in het bijzonder in het ziekenhuis.
Theorie en praktijk worden in de bijeenkomsten afgewisseld, de deelnemers brengen hun eigen praktijk in en krijgen feedback. Er worden nieuwe vormen van ritueel handelen in de pastorale context gezocht, uitgewisseld en geoefend in combinatie met verdieping in de literatuur.

Docent: drs. Andries Govaart.

Data en tijden: 4, 11, 18 en 25 maart 2021, telkens van 14.00 – 17.00 uur.

Meer informatie en aanmelden

nov
19
vr
Werkdag Rituelen in de praktijk @ Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
nov 19 hele dag

Rituelen spreken het symbolische bewustzijn aan, een bewustzijnslaag op het niveau van intuïtie en dromen.  Zij voegen zo een dimensie toe aan de realiteit die helend, verhelderend en verrijkend kan zijn. Voor ritueelbegeleiders en geestelijk verzorgers zijn rituelen onmisbaar gereedschap.
Tijdens deze Werkdag kijken we naar religieuze, niet-religieuze en `wilde’ rituelen.

Begeleiding: drs. Ekkehard Muth.

Meer informatie en opgave