Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

apr
25
do
Zinvolheid en zinloosheid bij het (nog) ouder worden? @ Woerden
apr 25 om 13:00 – 16:00

Wie werkt met ouderen kent ze, de vragen die zij stellen over de zin van nóg ouder worden. Hoe het leven zo te leven dat je het als zinvol blijft ervaren?
Vaak hoor je ouderen zeggen dat zij verlangen naar het einde en het leven als genoeg beschouwen. Zij worstelen soms met levensmoeheid en zien geen uitweg
. Hoe hiermee om te gaan?

Vrijwilligers en professionals – allen herkennen deze problematiek en vragen zich af hoe hiermee om te gaan. Het doodsverlangen van ouderen roept een diepgevoelde wens op om het leven weer zinvol te laten zijn. Tegelijkertijd kunnen er gevoelens zijn van onmacht, schroom en verlegenheid hoe te reageren.

Centraal in de workshop staat: Wanneer heeft het leven van ouderen genoeg zin, wat maakt het leven zinvol? En hoe om te gaan met de gevoelens van zinloosheid en doodsverlangen?

Deelnemers krijgen inzicht, handvatten en concrete tips hoe met deze thema’s om te gaan.

Dit aanbod is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die in hun werk direct te maken hebben ouderen.

Meer informatie en opgave

mei
11
za
Ouder worden met de oorlog @ Boekhandel Berne
mei 11 hele dag

Bij veel ouderen komt de Tweede Wereldoorlog nog iedere dag voorbij. Geestelijk verzorger Jacomette de Blois hoort in haar werk als pastor bijna iedere dag verhalen over de oorlog. Het bracht haar ertoe er een boek over te schrijven: Iedere dag komt het voorbij. Ouder worden met de oorlog

Hoe ga je om met de emoties over de oorlog?
En: hoe ga je om met de oorlogsherinneringen van vluchtelingen? Onze maatschappij is op een ‘goede integratie’ gericht. Maar ooit zullen de verhalen naar boven komen.

Daarover houdt Jacomette de Blois een lezing voor ouderen met kinderen en kleinkinderen, voor mensen werkzaam in de zorg, voor opleiders, en voor geïnteresseerden.

Meer informatie