Agenda

Hier vind je een overzicht van cursussen en studiedagen rondom pastoraat. Stuur tips voor de agenda in.

apr
25
do
Zinvolheid en zinloosheid bij het (nog) ouder worden? @ Woerden
apr 25 om 13:00 – 16:00

Wie werkt met ouderen kent ze, de vragen die zij stellen over de zin van nóg ouder worden. Hoe het leven zo te leven dat je het als zinvol blijft ervaren?
Vaak hoor je ouderen zeggen dat zij verlangen naar het einde en het leven als genoeg beschouwen. Zij worstelen soms met levensmoeheid en zien geen uitweg
. Hoe hiermee om te gaan?

Vrijwilligers en professionals – allen herkennen deze problematiek en vragen zich af hoe hiermee om te gaan. Het doodsverlangen van ouderen roept een diepgevoelde wens op om het leven weer zinvol te laten zijn. Tegelijkertijd kunnen er gevoelens zijn van onmacht, schroom en verlegenheid hoe te reageren.

Centraal in de workshop staat: Wanneer heeft het leven van ouderen genoeg zin, wat maakt het leven zinvol? En hoe om te gaan met de gevoelens van zinloosheid en doodsverlangen?

Deelnemers krijgen inzicht, handvatten en concrete tips hoe met deze thema’s om te gaan.

Dit aanbod is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die in hun werk direct te maken hebben ouderen.

Meer informatie en opgave

jun
6
do
Zingeving en veerkracht
jun 6 om 13:00 – 16:00

Ieder mens ervaart tegenslag in het leven: ziekte, verlies, gemis. Hoe vind je veerkracht om daarmee om te gaan?

In deze workshop leren begeleiders herkennen dat het ervaren van zin en samenhang in ieders leven (veer)kracht geeft. Ook leren ze mensen te steunen in hun zoektocht naar zingeving en veerkracht.

De workshop is mede gebaseerd op het model ‘Positieve gezondheid’ van Machteld Huber, waarin deze ‘zingevingsdimensie’ wordt aangereikt en in een praktische handreiking wordt uitgewerkt.

Voor professionals en vrijwilligers werkzaam in zorg en welzijn.

Meer informatie en aanmelden

sep
26
do
De binnenkant van eenzaamheid @ Woerden
sep 26 om 13:00 – 16:00

Hoe werkt eenzaamheid in het leven van ouderen, en wat kan ondersteunend zijn?

Wat als eenzaamheid blijft knagen en er geen aandacht voor is?

Als deelnemer maak je kennis met verschillende vormen van eenzaamheid, en krijg je handvatten waarmee je in gesprek kunt gaan met iemand die eenzaamheid ervaart. Je leert oog en oor te krijgen voor ‘de binnenkant van iemands verhaal’, voor levensvragen, zin-geving, zin-beleving en zin-vinding.