Bewegen

bewegen en wandelpastoraat

“Een goede deal!”, zei ze. “Mijn poot gaat eraf maar ik krijg er een scootmobiel voor terug.”
Dat was voor mij het moment waarop ik me realiseerde hoe belangrijk bewegen kan zijn voor een mens.

Ze was begin zestig, hield van roken en van drinken. Ze had jaren geleden haar huurwoning opgezegd en hield zich op in het thuis- en daklozencircuit van Utrecht. Hield van mensen en van voluit leven. Leven zonder de handrem erop. Ze had zelf gekozen voor het zwerversbestaan, een overtuigd bohemien.
Haar leefstijl had juist datgene opgebroken wat haar leven zoveel zin had gegeven. Haar suikerziekte en vernauwde vaten hadden ervoor gezorgd dat haar benen langzaam afstierven. Om haar leven te sparen, verloor ze beide benen.
Wanneer zij weer in het ziekenhuis lag, kwam ik haar graag opzoeken. Het wegnemen van haar benen viel haar zwaar, ze werd met de tijd somber en later ook depressief. Wanneer we in het voorjaar door de tuin van het ziekenhuis liepen, zag ik weer iets van de oude Marjon terug.
“Toen ik door mijn man in de steek gelaten werd, waren mijn kinderen nog klein. Ik kon hele einden met ze fietsen. Dan gingen we gewoon ergens zitten en keken we voor ons uit en hoorden de vogels. Vaak had ik dan iets lekkers meegenomen. Dat heeft me toen erg geholpen. Daar verlang ik weer naar terug.”
Die fietstochten en die wandelingen gaven Marjon, hoe klein ook, iets  terug van dat wat haar dierbaar was.

Nu werk ik als geestelijk verzorger bij defensie. Ik zie dagelijks in de fitness de boys die met hun lichaam bezig zijn. Hoger, sneller, harder, groter en verder zou je denken. Doorgaan waar anderen stoppen.
Maar ik ben Marjon niet vergeten. In mijn vrije tijd loop ik als wandelpastor nog steeds graag een stukje met een ander op.

Bewegen geeft het leven ritme, uitdaging en schoonheid.
Bewegen leert ons het denken los te laten en open te staan voor ervaring. Het brengt ons in contact met natuur en met anderen.
Het brengt ons op plekken waar wij nog niet eerder waren.

 

Gijs van Eijsden
is raadsman bij de krijgsmacht en wandelpastor bij wandelpastor.nl.

BewarenBewaren