In contact met jongeren – zeven tips

Contact met jongeren. Zeven tips.

Praten met jongeren (tieners, pubers en iets ouderen) is leuk, maar kan ook een uitdaging zijn.
Zeven tips om praten met jongeren gemakkelijker te maken, voor wie actief is in jeugd- en jongerenpastoraat.

 1. Neem ze serieus!
 2. Het is belangrijk om jezelf te zijn. Jongeren prikken er snel doorheen als je je anders voordoet dan je bent.
 3. Verwachtingen hebben mag en is logisch. Maar in contact met jongeren is het goed om open te staan voor veranderingen. Jongeren bekijken namelijk alles vaak kort van te voren. Afspraken maken kan daarom soms best lastig zijn. Houd daar rekening mee.
 4. Het is goed om tijd te nemen om de jongere te leren kennen. Het is meestal niet verstandig om meteen de diepte in te duiken en het over geloofszaken te hebben. Jongeren vinden het ook fijn om te weten wie jij bent. Je kunt niet van jongeren verwachten dat ze gaan delen als jij niets met hen deelt. Pas als er veiligheid is, delen zij makkelijker.
 5. Stel open vragen.
  * Gebruik gesloten vragen (vragen waarop alleen met ja en nee geantwoord kan worden) alleen in het begin van het gesprek, om het gesprek op gang te krijgen.
  * Probeer snel over te stappen op open vragen (deze vragen starten vaak met wie, wat,waar, hoe, etc.)
  * Kijk uit voor meervoudige vragen. Dit is een vraag waarin meerdere vragen verborgen liggen. Dit soort vragen zijn voor jongeren verwarrend.
 6. Probeer te benoemen wat je voelt.
  * Wat je zegt, straal je niet per definitie uit. Doordat jongeren gezichtsuitdrukkingen niet altijd kunnen plaatsen, is het belangrijk om altijd je eigen gevoelens te benoemen.
  * Door je eigen gevoelens duidelijk te maken, creëer je een gevoel van gelijkwaardigheid met de ander.
 7. Luister en vat samen.
  * Iedereen brengt zijn verhaal op een eigen manier. Zo kan het tempo van een gesprek, maar ook de manier van spreken, verschillen met die van een volwassene.
  * Zorg ervoor dat je het gesprek af en toe samenvat. Hiermee geef je de jongere te kennen dat je goed luistert en zorg je ervoor dat er geen verkeerde conclusies worden getrokken.

 

Elise van Gurp-van der Wekken
(jeugdwerkadviseur bij de CGJO, Christelijke Gereformeerde Jongeren Organisatie).

BewarenBewaren